Жълт код за обилни валежи е обявен в 19 области на страната утре. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Единствено опасност няма за североизточните райони, както и най-крайните северни. Ще има условия за гръмотевични бури и градушки.

Тази вечер валежите ще се усилят и през нощта на места в Западна България и западните райони на Горнотракийската низина ще са значителни. Утре валежите ще продължат. Очакванията са за количества до около 30-35 литра на квадратен метър, предупреждават от института.

През деня в отделни райони ще има и гръмотевична дейност. Възможни са и градушки. Границата между дъжд и сняг в планините ще бъде на около 1500 метра надморска височина. До вечерта дъждът ще отслабне, а на места временно ще спре.

Язовирите в страната са под постоянно наблюдение заради започналото снеготопене и продължаващите валежи. Поддържат се нива, които да поемат очаквания в следващите дни приток - информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и уверяват, че няма опасност от неконтролирано преливане.

Водоемите, достигнали 100 процента от обема си, се изпускат контролирано. Сред тях са язовирите "Камчия", "Пчелина" и кърджалийският "Боровица".