Зеленчукопроизводителите отново излизат на протест днес с искане за оставка на земеделския министър Румен Порожанов.

Георги Колев се занимава с разсадопроизводство от 6 години. По заявка на клиенти семейната ум фирма отглежда различни видове зеленчуци – от домати до дини, които на по-късен етап земеделските стопани засаждат в оранжерии или на полето.

С годините обаче заявките намаляват, разказва земеделецът.

"В нашия сектор – разсадопроизводството, изобщо няма подпомагане. А продукцията на нашите колеги започва оттук, тя започва от бебе, при нас е 50-60 дни, отгледана и тогава тя отива дали е в оранжерията, дали е на полето, дали е колов, безколов домат и т.н всичко това е вързано, ние сме едно цяло,а в същото време разсадопроизвдството не се подпомага от Министерство на земеделието", отбелязва Георги Колев пред БТВ.

Всички разходи, които се влагат в разсадопроизвдството, са изцяло за сметка на земеделския стопанин.

Георги Колев обяснява, че всичко се отглежда със субстрат, който е сертифициран, вносен и не е никак евтин. По думите му освен това се работи и с препарати, подсилки, които също не са евтини. Това според него е начинът да направят качествен и здрав разсад за колегите си и оттам нататък техните добиви да са по-добри.

Отоплението на двете огромни по площ оранжерии отново е за сметка на земеделеца.

Фирмите, които се занимават с разсадопризвдство, са много малко в страната и ако продължава секторът да е отхвърлен, много  стопани са на път да се откажат, прогнозира той.

Разсадопроизводителите настояват да бъдат включени в програмите за подпомагане на бизнеса наравно със зеленчукопоризовдителите.