Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се обърна с апел към гражданите във връзка с кампанията за ваксинация. По-рано днес той издаде заповед за нов график за имунизация, който влиза в сила от утре.

Кацаров заяви, че имено ваксинацията е единствения начин да се справим с пандемията.

Ето и какво заяви той:

Уважаеми сънародници,

Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне.

Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да види промяната в тези показатели на страните, които успяха да ваксинират по-голяма част от населението си.

Ние, за съжаление, и по този показател сме последни в Европейския съюз. Още по-лошо е, че процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора – възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е много нисък.

Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска.

Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината, през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война, a 80% от починалите от COVID-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст.

Затова днес издадох заповед, с която нареждам всички ваксинационни пунктове, от понеделник до четвъртък, да ваксинират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. В останалите дни от седмицата ще се ваксинират всички желаещи по реда на записването. Този ред ще бъде валиден за следващите два месеца.

Разпоредих се на регионалните здравни инспекции да осигурят доставката на ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и такива на отдалечени места. Съдействие при нужда ще се оказва от социалните служби, МВР, областните управители, кметовете и здравните медиатори.

Напомням на всички, че ваксинацията е безплатна, независимо дали са здравноосигурени или не. 

От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките.

Ваксинирането е доброволно и всеки трябва да реши за себе си и за своите близки. Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете!

Създали сме необходимата организация и ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме. Успехът или неуспехът ще зависи от всеки един гражданин на обществото ни без оглед на възраст, пол, етническа и религиозна принадлежност, финансови възможности или положение в обществото.

Нека го направим!  

Нов график за ваксинация влиза в сила от утреОт понеделник до четвъртък ще се имунизират хора над 60 години.