"Много е важно българите да разберат, че мерките преследват чисто медицински цели. Първата цел е да се намали броят на заразените. И втората цел е да намалят натиска върху здравната система. Ако българските граждани не вярват в тези мерки, те няма да дадат резултат", това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в онлайн връзка в БНТ

По думите му ограниченията, важащи за следващите две седмици, не са закъснели. Ангелов подчерта, че не смята да ги променя, но все пак припомни, че ситуацията се следи и всеки ден има готовност за разширение или реформиране на някои от мерките. 

Следим каква е заболеваемостта, каква е смъртността, свободните места в лечебните заведения, анализираме показателите. За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките, а очакваме те да дадат резултат. Мерките са в резултат на вслушването на всички професионалисти. Те са предложени от главния държавен здравен инспектор, заяви проф. Ангелов.

На въпрос дали причината за оставката на директорът на РЗИ - София и декарантинирането на хора, заемащи публични длъжности, Ангелов категорично посочи, че мотивите за напускането на д-р Пенчев са лични. 

Гимназисти и студенти минават онлайн, затварят нощните клубовеЗдравният министър издаде нова заповед