Силен археологически сезон се очертава в Пловдив. Въпреки кризата с пандемията от коронавирус, община Пловдив ще изпълни плановете си по отношение на стратегическите археологически обекти под тепетата.

„Както и преди изборите казахме, а сега ще го направим – археологията е един от приоритетите ни. Пловдив може да се гордее с това, което има, и да се експонира с достойнство на европейската и световната карта. А дали туристите от цял свят ще идват да видят това, което имаме, зависи от нас“, това каза кметът Здравко Димитров на пресконференция.

Зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов обяви обектите, по които ще се работи. До дни във Форум Север до Пощата влизат археолозите за довършителни проучвания. След това за този обект предстои изготвяне на проект за социализацията му.

За Форум Юг-Изток има съгласувано техническо задание и до юни се очаква да бъде стартирана обществена поръчка за изпълнението му. За обекта са предвидени 83 хиляди лева.

Работи се и по Одеона, където предстои да се оформят актове за собственост. Предстои второ обществено обсъждане на проекта за Небет тепе, но документите за кандидатстване за европейско финансиране за него и за Източната порта вече са готови.

 От екипа на Здравко Димитров обявиха, че откриването на Епископската базилика се отлага за пореден път заради пандемията и забавянето на довършителните дейности. В обекта все още не са върнати всички мозайки, има още работа и по инфраструктурата.