Няколко нарушения са били установени при извънредна проверка в завода за мая в Русе. Експерти на РИОСВ-Русе са констатирали заобикаляне на екологичното законодателство. Проверката е била във връзка с постъпил сигнал за изтичане на оцветени води и неприятна миризма в района на заустването на "Българска хлебна мая" ЕООД, пише в. "24 часа".

Проверката е била съвместна, с представител на Басейнова дирекция "Дунавски район" и Регионалната лаборатория – Русе при ИАОС. При оглед на кейовата алея и прилежащия скат към предприятието е било установено, че са нарушени цялостта и проводимостта на отвеждащия колектор, намиращ се извън територията на площадката, който зауства в река Дунав. В резултат на това отпадъчните води се разливат по ската и се събират в най-ниската част.

Теренът е заблатен, с приблизителна площ около 50 квадратни метра. В момента на проверката от колектора е имало отткок на оцветени води. Взети са водни проби, резултатите от които ще станат ясни до седмица. При проверка на площадката е било установено, че предприятието е възобновило производствената дейност без да уведоми за това еконспекцията. С това е нарушено дадено предписание при предишна проверка.

Производствените води се заустват без пречистване и без разрешителен документ в река Дунав. За установените нарушения РИОСВ-Русе ще предприеме административно-наказателни мерки спрямо "Българска хлебна мая" ЕООД. Ще бъдат сезирани и компетентните институции за установените реконструкции на производствената площадка.

Снимка: pixabay