Спират петъчния пазар в Одрин. Мярката е заради коронавируса и е въведена за две седмици. Тържището Улус е много посещавано от българи, особено в последните месеци и  девалвацията на турската лира. 

На пазара до момента беше въведено изискване за носене на маски, които се раздаваха на границата заедно с дезинфектанти, поставени бяха предупредителни плакати на български език за спазването на мерките.

Турция е една от най-засегнатите страни в света. Броят на заразените наближала половин милион. За последните 5 дни новите случаи варират между 4 и 6 хилпди . И все пак Турция е една от страните, въвели най-строгите мерки. Мерки, които всички спазват.

До преди дни единственият повод човек да свали маската си е за да пуши. Това обаче вече е забранено. В южната ни съседка пушенето на обществени места на открито е в списъка на епидемичните мерки.

Но Одрин, където по време на първата вълна на коронавируса бе сравнително спокойно, през последните седмици зае място сред 15-те най-рискови области на Турция в разпространението на Ковид-19, според турския здравен министър Фахреттин Коджа.

Помощник валията на Одрин Али Уйсал посочи, че пазарите, магазините и превозните средства са най-рисковите за разпространението на заразата сред хората, поради което се наложило да затворят и най-големия пазар на града за две седмици.

Пловдивчани на шопинг в Одрин: Ако и в България има такава дисциплина, ще забравим за COVID-19 до КоледаТурция е една от страните, въвели най-строгите мерки

Той посочи също, че областната управа и кметството работят съвместно и в добра координация по мерките за ограничаване на разпространението на епидемията в граничната област.

Дали петъчният пазар Улус ще бъде отворен отново след две седмици, ще зависи от разпространението на заразата в града.

В същото време с нареждане на валията на Одрин Екрем Джаналп в Одрин е започнало дезинфекциране на превозните средства, което се извършва след като слязат пътницит , преди следващия курс. Подобна мярка се прилага за пръв път в Турция.

На шофьорите на таксита и други търговски транспортни средства в града били раздадени ръчни помпи за дезинфекциране на колите и дезинфектанти в неограничено количество, съобщават местни медии.

По общия брой на заразени с COVID-19 във вчерашния ден Турция е заела трето място в света и първо място в Европа, съобщи сайтът Хаберлер. По брой на починалите вчера 168 души страната е на 15-то място в света.