Майки на деца с онкохематологични заболявания поискаха да бъде преместено новооткритото Ковид-отделение в сградата на УМБАЛ “Царица Йоана“- ИСУЛ, съобщава Glas.bg. Кабинетът се намира непосредствено до входа на Дневния стационар за деца с онкохематологични заболявания към УМБАЛ „Царица Йоана“-ИСУЛ, които са пациенти на  Клиниката по детска клинична хематология и онкология. Родителите на рисковите деца се  свързаха с екипа ни, защото по думите им,  за тях  проблемът е от жизненоважно значение.

Двата входа делят обща рампа за колички и на практика децата болни от рак се смесват с пациенти с остри вирусни инфекции, а това според родителите застрашава живота на децата им. Решихме да проверим. И последваха реакции.

В дневния стационар се лекуват деца от 0 до 18 години.От началото на пандемията всички входове на болницата са затворени и всички пациенти в това число и децата минават през един вход-централния. От няколко седмици до дневния стационар е открит Ковид –кабинет. Това тревожи родителите на децата болни от рак, на които често се налага кръвопреливане.

„Нашите деца са застрашени. Редно ли е, може би трябва да преместят диспансера на друго място. Деца с левкемия със занижен имунитет, рискови са до тези, на  които им се взимат PCR тестове или са с положителни, минава носилката или линейката със спешния случай едва ли не през диспансера. Това редно ли е според вас?“, питат родители.

В същото време само един параван дели пациентите със съмнения  за Ковид от децата с онкохематологични заболявания. Разстоянието е по-малко от метър. Според родителите това е опасно, защото двата потока пациенти са в постоянна близост.

Лекарите от отделението не били предупредени за новия кабинет, разказва Д-р Денка Стоянова- лекуващ лекар на деца с онкохематологични заболявания. По думите й, всичко станало стихийно.

„С нашия ръководител на клиниката проф. д-р Добрин Константинов сме подали още първият ден сигнал към ръководството на болницата, че не е уместно да има толкова тесен контакт. Никой не е очаквал, че ще се случи тази пандемия, но ние нямаме отдавна чакалня, където да могат нашите пациенти да си изчакат епидемиологичната анамнеза, да си изчакат антигенния тест“.

От Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ изпратиха писмо до министъра на здравеопазването с искане да бъде осигурен зелен коридор за децата, болни от рак, които се лекуват в УМБАЛ“ Царица Йоана“.

 „Обърнали сме се към Министерство на здравеопазването тъй като са създаването на Сovid -отделения, отварянето на входове и така нататък е свързано със заповеди от Министерство на здравеопазването. Дали и как се разчитат те, и как се тълкуват естествено е на местно ниво решавано, но си мислим, че специално за нашите деца трябва да има приоритет и да се съобразят, тъй като нашите деца се лекуват на три места, в София, в Пловдив и във Варна. Затварянето на клиниката поради инфекция, т.е заразяването на лекар или дете особено в София където се лекуват повече от половината деца с онкохематологични заболявания значи децата да останат изобщо без лечение. Всъщност риска е изключително сериозен и трябва да се направи нещо така, че да бъдат защитени.“, обясни Теодора Арменкова -член на управителния съвет на Сдружение „Де с онкохематологични заболявания“

Има и друг проблем. Хотелът , който се намира в двора на болницата, е затворен за родители на деца онкохематологични заболявания, които пътуват от провинцията. Вместо това вътре са настанени медицински лица, които работят в Ковид отделението.

„Пациентите обаче които са от провинцията и се налага да останат в София по време на тяхното активно лечение, се налага и да си търсят къде да спят. Не всеки може това да го направи, опасно е, защото някои родители спят по хостели, в близост с всякакви хора. Придвижването с градския транспорт и дори и с таксита е опасно за нашите деца.“, допълва Теодора Арменкова.

Хотелът е построен изцяло с дарителски средства, защото лечението на деца с онкохематологични заболявания понякога продължава с години, или доживот.

Единствената цел на родители, лекари и от Сдружението  е децата да не са в контакт с пациенти, болни от Ковид.

 „Те имат право да се тревожат, особено в тази напрегната информационна среда, но директната среда особено навън е минимален риск. Но са прави хората. Ние правим всичко възможно, но в много кратък срок трябваше да реагираме, реконструира се дейността на болницата и трябваше в много кратки срокове да предприемем решителни действия. Нашият кабинет отделен накрая на болницата най-малко рисков и до него се получи този допълнителен вход. Имам уверението на директора на болницата да не се ползва тази пътека, която налага да се минава плътно да не се ползва за колички и носилки.“, обясни Проф. Д-р Добрин Константинов хематолог шеф Дневния стационар за деца с онкохематологични заболявания.

Отговор от ръководството на болницата не получихме. Стана ясно обаче, че след появата на екипа ни Областният щаб взе решение УМБАЛ“ Царица Йоана“ –Исул да не приема заразени с Коронавурис пациенти. Исул ще бъде чисто лечебно заведение и ще обезпечава само пациенти без коронавирусна инфекция. Само че това ще влезе в сила след като бъдат изписани хоспитализираните болни. Дали това означава, че и кабинетът, който се намира непосредствено до този, в който се извършват манипулации на деца с онкохемтологични заболявания ще бъде премахнат възможно най-бързо? Предстои да разберем.