Защитата на Васил Михайлов поиска отвод на наблюдаващия прокурор

Причината според адвоката е лично негативно отношение

14.11.2023 13:58 1560 0
Защитата на Васил Михайлов поиска отвод на наблюдаващия прокурор

Софийският районен съд гледа делото срещу прокурорския син Васил Михайлов, който е обвинен в закана за убийство и телесни повреди. Тази сутрин защитата на Васил Михайлов е поискала отвод на наблюдаващия прокурор по делото Георги Иванов, но искането е отхвърлено от съда като неоснователно.

Пред съда адвокатът на обвиняемия Любомир Таков заяви, че се съмнява в безпристрастността на Иванов и поиска да бъде назначен нов прокурор.

Според него той имал тенденциозно отношение , а ангажиментите му в съда били повече от на другите прокурори.

"По принцип, считаме, че е налице лично, негативно отношение от този конкретен представител на прокуратурата към Васил Михайлов. Прокурорите са взаимнозаменяеми. Който и да влезе в зала, делото на първо място няма да бъде върнато и да започне отначало, а ще продължи от момента, в който е сега. И евентуално бихме могли да се споразумеем с прокуратурата за адекватно наказание", коментира Любомир Такова, цитиран от БНТ.

Прокурор Иванов отрече твърденията на защитата и каза, че производствата срещу Михайлов са разпределени на случаен принцип.

"Сигналите срещу мен са колкото книга на Достоевски. Вероятно съм рекордьор по извършени проверки срещу действащ магистрат", казва Георги Иванов в съдебната зала. 

"Аз нямам никаква вина,че десетки други магистрати са си правили самоотвод и делата се падат при мен на случаен принцип. За което, както казах в съда, има подаден сигнал в инспектората. Сигналът е подаден лично от мен. Има извършена проверка и е установено, че случайният принцип не е нарушаван. А относно възраженията на защитата, че инспекторатът е с изтекъл мандат - съжалявам, но аз не съм народен представител и не мога да избирам членовете на инспектората", коментира още ток.

Според съда не са установени нарушения по преписките и това се доказва от проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

 
 
Изпрати новина