След два дни в ареста, обвиненият за атаката срещу НАП компютърен специалист Кристиян Бойков е на свобода и е в „повече от добро” състояние.

 Това обявиха пред журналисти шефът му и един от адвокатите, които го защитават. Към момента стратегията на адвокатите е младият мъж да не се появява пред медиите, стана ясно на брифинга.

 „Прекарал е два дни в ареста без да е виновен за нищо, поне така се чувства – компетентните органи ще кажат дали е така”, коментира адв. Любен Казанлиев.

По думите му сега защитата няма да прави големи медийни изяви, за да могат компетентните органи да преценят дали реално има виновен за хакерското нападение на българска територия. Ще помогне ли Кристиян на разследващите, след като има познания именно по откриването на следи от кибератаки?

„Трябва да му бъдат свалени обвиненията, да бъде прекратено производството по отношение на него и едва тогава могат компетентните органи да искат съдействие от него, за да се открият такива следи”, отговори адв. Казанлиев.               

Той е невинен, докато не бъде доказано противното с влязла в сила присъда, той няма нужда да доказва вината си, категоричен беше и работодателят на хакера – Георги Янков. От фирмата са категорични, че няма да приемат и новата формулировка на обвинението, която би предвиждала глоба при доказана вина. „То ще му нанесе прекалено голяма вреда в професионален план в бъдеще”, подчерта адвокатът.

Кадър: БТВ