"Току що разбрах, че прокуратурата е направи своя избор и ще подкрепи Борислав Сарафов за втори мандат за шеф на националното следствие. Нашият подход за избор на НСлС е друг, не като на прокуратурата. Призоваваме следователите да изявят своя избор, кого биха подкрепили за свой шеф". Това обяви министърът на правосъдието Крум Зарков.
 
Предложението бе направено днес от прокуратурата и е подписано от главния прокурор Иван Гешев и двама членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.
"Нека следователите да кажат своята кандидатура в следващите 2 седмици и тогава ще направим своя избор. Аз не бих се поколебал да внеса кандидатура на следователите", добави той.
 
Венецианската комисия е тук за 2 дни и ще изрази своето виждане за наказателното преследване на главния прокурор. Искането беше внесено от предишния министър Надежда Йорданова.
 
Борислав Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива. Сарафов започва професионалното си развитие през 1996 г. като следовател в Окръжна следствена служба, гр. София. През 2001 година става заместник районен прокурор в Районна прокуратура, гр. Сливница, а през 2001 година е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура-София. От 2007 година е прокурор в отдел „Противодействие на организираната престъпност“ във Върховна касационна прокуратура. През 2011 година е назначен от Висшия съдебен съвет за първия административен ръководител на новосъздадената Апелативна специализирана прокуратура. Заема тази длъжност до 2013 година, когато става заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура. От 18 декември 2017 г. е директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.