Директорът на Института по микробиология към Българската академия на науките пък заяви, че ефективността на ваксините срещу новия южноафрикански вариант на COVID-19 намалява значително и не изключва наесен да се наложи реимунизация с трета доза.

Учен от Българската академия на науките не изключва наесен да ни се наложи реимунизация с трета доза, информира БТВ. Убеден в ефективността на ваксините, проф. Масларов наскоро получава своята втора доза на „Модерна“, и казва, че е освободен психически.

„От гледна точка на това, че контактувам с много хора постоянно и мисълта, че всеки един може да е преносител или заразен, не би била приятна. Считам, че ние трябва да се ваксинираме и с нов бустер, ако има възможност за това и е разработен такъв“, заяви проф. д-р Димитър Масларов, началник Клиника по нервни болести в Първа УМБАЛ-София“.

Според професор Пенка Петрова от Академията на науките в България в момента широко разпространен е британският вариант на коронавируса. До нас все още не е достигнал южноафриканският, а срещу него защитата от ваксините е много по-ниска.

Миналата седмица компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" съобщиха, че са започнали оценка на безопасността и ефективността на трета доза от ваксината си срещу COVID-19.

Хора, участвали в първата група на изпитванията в Съединените щати ще получат трета доза между 6 и 12 месеца, след като са им поставени първите две. Целта е да се проучи имунният отговор към новите варианти на вируса.