Мъж от Смолян е осъден да плаща парно на софийски адрес, на който никога не е живял, нито е бил абонат. Разбира, че дължи 1300 лв., след запор на пенсията. 30 български мъже носят името Стефан Борисов Иванов. Тази информация вероятно никога нямаше да стигне до 72-годишния Стефан Борисов Иванов от Смолян, ако грешка на чиновник не го бе пратила на съд.
 
Без да подозира, мъжът е осъден да плаща парно за апартамент в София, в който никога не е живял. Вече има да дава 1300 лв. за главница, натрупана лихва и хонорари на юристи.
Мъжът разбира, че е длъжник, през ноември 2016 г., когато пенсията му от 250 лв. се оказва под запор. "Не разбирам как са ме осъдили, след като не съм получил нищо - нито призовка, нито покана за доброволно изпълнение. Откъде са взели моето ЕГН, при положение че в "Топлофикация" изобщо няма партида на мое име", изумен е той, разказва "24 часа".
 
Според съдебното решение от Софийския районен съд дългът е натрупан от август 2011 до юни 2012 г., когато Стефан въобще не е живял в столицата. Мъжът разбира, че изобщо дължи някому нещо, през ноември 2016 г., когато отива да си вземе пенсията от 250 лв., а касиерката му казва, че тя е под запор.

Разбира, че запорът е наложен от частен съдебен изпълнител заради дълг за парно. Запорът обаче му е вдигнат, тъй като пенсията му е под минималната работна заплата. След това се заема да си изчисти "дълга". Пише жалби до "Топлофикация", омбудсмана, КЕВР, комисиите за защита на потребителите и на личните данни.
 
Открива, че има Стефан Борисов Иванов, но с друго ЕГН. Оказва се, че адашът му е подавал възражение срещу "Топлофикация" за искани пари, но също няма партида там. Междувременно въпросният апартамент в столичния кв. "Люлин" е продаден, а партидата остава на името на смолянския Стефан. Обяснили му, че му е прехвърлена служебно.
 
"Всичко с партидата е станало в "Топлофикация". Явно са взели от ЕСГРАОН моето ЕГН. Оказа се, че 30 човека в България сме с еднакви три имена. И аз съм "късметлията", предполага Иванов.
 
Той е инженер-химик, работил е основно в Смолян. Последните години преди да се пенсионира, е живял под наем и при приятели в София, но в жилища, където не са се отоплявали на парно. Извадил е документи за адресите им и ги е приложил към делото, което ще води. "Разходите, които съм направил за път, документи и адвокати, вече са почти колкото е общият дълг, но ще се боря докрай", решен е инженерът.