Общо 5 съдебни производства свързани с мерките срещу разпространението на COVID-19, ще започнат през следващите дни. Върховният административен съд е образувал делата по жалби на физически лица срещу заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с обявеното в страната извънредно положение.

Сред най-оспорваните е заповедта РД -01-143/2020, в която се въведе забраната за посещение на паркове, КПП-тата на областните градове и часовете за пазаруване. Оспорване има и на допълнението на заповедта, с което се забранява събирането на повече от две възрастни лица на открито - точка, която бе отменена само 2 дни след обявяването ѝ.

Жалби има и срещу задължителната 14-дневна карантина за завърнали се от чужбина български граждани. Разбира се, не без възражения остава и задължителното носене на маски на открити и закрити обществени места. недопуска събирането на повече

Делата ще бъдат насрочени за разглеждане в отрити съдебни заседания след обнародване на обявления за оспорванията в „Държавен вестник”.