Един от заложените като ключови градски проекти за посрещането на домакинство на Пловдив като културна столица през 2019 е на път да започне своето изпълнение. Става дума за превръщането на общинската част от "Детмаг-Снежанка" в художествена галерия за временни и постоянни експозиции на съвременно изкуство, която има амбицията да отговоря на най-добрите европейски стандарти в сектора. 

Това е разписно и в обществената поръчка, чийто възложител е Район "Централен", за преустройството на 1096 квадратни метра разгърната площ в арт пространство. Експозициите ще се простират на два етажа, а желанието на градските власти е сред творбите да намерят място шедьоври на Рембранд, а защо не и гостуващи изложби от Лувъра. Предвиденият капацитет на художествените зали е общо 50 посетители. 

Прогнозната и максимална стойност на обществената поръчка по преустройства на част от бившия Детмаг е малко над 1 милион с ДДС - парите бяха отпуснати с решение на Общински съвет. Сред кандидатите да реализират вътрешното преобразяване ще бъде избран този, който е дал най-добро съотношение между цена и период за изпълнение, като методиката предвижда цената да е с малко по-голяма тежест с коефициент 55, а срокът за реализация с 45. 

Четете още: Общината създава голяма нова галерия в Детмаг СНИМКИ

Проектът, по който ще се изпълнят ремонтните работи, е изготвен от архитектурно бюро „Арко студио“ и е на стойност 30 хиляди лева. Той включва партерното ниво, което ще разполага с фоайе, рецепция гардероб, изложбено пространство, охранителен център, депо са складиране и подготовка на произведения на изкуството, санитарен възел и връзка с горния етаж – модерен асансьор с голям обем за над 18 души и обемисти експонати.

На втория етаж е предвидено по-разчупено пространство, което да може да бъде моделирано според нуждите на изложбата – в една голяма или две малки зали. Нивото ще предложи конферентна зала и още едно депо за съхранение и подготовка на картини. На него ще се намира и голям 4-метров бял екран за презентиране на дигитално изкуство. От тавана ще висят мултимедийни устройства.

Хоризонтът за финализиране на обекта е до януари 2019 година. От градската управа заявиха, че с галерията искат да поставят фундамент за въвеждането на бизнес модел в културния живот под тепетата. В подкрепа на капитализиране на културното - галерията няма бъде предоставяна безвъзмездно, нито ще бъде отдавана за ползване на сдружение. Ще има утвърдени тарифи, които ще важат за всички желаещи да изложат там. 

Вижте подробности за проекта в следващото видео на TrafficNews.bg: