Община Пловдив вдъхва живот на част от стария „Детмаг“, който ще се превърне в двуетажна нова общинска галерия. Амбициозната цел, която си поставя кметът Иван Тотев по отношение на пространството от над 1000 кв.м, е в него да бъдат изложи произведения от ранга на шедьоврите на Рембранд, а защо не и гостуваща изложба от Лувъра. До 7 дни сградата трябва да притежава всички разрешителни за строеж и ремонтните дейности да стартират. Хоризонтът - до януари 2019-а Пловдив да има чисто нова галерия в центъра на града. 

Решението за проектиране и изграждане на ново галерийно пространство е обвързано с домакинството на Пловдив на инициативата Европейска столица на културата през 2019 г., но то се базира и на нуждата от въвеждането на бизнес модел в културния живот под тепетата. Затова сградата няма бъде предоставяна безвъзмездно, нито ще бъде отдавана за ползване на сдружение. Ще има утвърдени тарифи, които ще важат за всички желаещи да изложат там.

„Така сме коректни и към частните галеристи. Категорични сме, че галерията няма да бъде предоставяна безплатно. Всеки желаещ да изложи, ще заплати затова и ще възстановяваме ДДС“, подчерта кметът и допълни, че на този етап не се предвижда в галерията да има постоянна изложба.

Проектът е изготвен в рамките на 30 дни от архитектурно бюро „Арко студио“ и ще струва на Община Пловдив 1,2 милиона лева, като 1 милион вече е отпуснат с решение на Общинския съвет. През следващата седмица ще бъдат гласувани и останалите разходи.

Днес арх. Петко Костадинов, председател на регионалната Камара на архитектите в Пловдив, представи общите рамки на заданието, изготвено от неговото частно бюро. Галерията ще се шири на два етажа, а централният вход ще остане отстрана на Главната улица. Партерното ниво ще разполага с фоайе, рецепция гардероб, изложбено пространство, охранителен център, депо са складиране и подготовка на произведения на изкуството, санитарен възел и връзка с горния етаж – модерен асансьор с голям обем за над 18 души и обемисти експонати.

На втория етаж е предвидено по-разчупено пространство, което да може да бъде моделирано според нуждите на изложбата – в една голяма или две малки зали. Нивото ще предложи конферентна зала и още едно депо за съхранение и подготовка на картини. На него ще се намира и голям 4-метров бял екран за презентиране на дигитално изкуство. От тавана ще висят мултимедийни устройства.

Акценти при изработката на проекта са били специфичните изисквания за влажност на въздуха между 40-50%, за температура и терморегулация, за специфика на светлината, подова настилка и най-вече за охрана. Сигурността е ключов елемент от изготвянето на техническото задание, а видеонаблюдение е предвидено във всеки кът.

Проектирането за новата галерия не е възложено чрез обществена поръчка, тъй като проектът е символично лимитиран до 30 хиляди лева, въпреки че по думите и на кмета, и на фирмата изпълнител, той далеч надвишава тази стойност. „Другата част е дарение“, обясниха двете страни.

Кметът Иван Тотев обясни, че засега Общината и фондация „Пловдив 2019“ са консолидирали позиция около името на новото артпространство – „Галерия 2019“. Според тях в исторически план името ще носи символиката на титлата на града и ще кореспондира с периода и повода за направа. Има и друг вариант, който обаче не се нрави на градоначалника - „Детмаг 2019“. Управниците поискаха да чуят и гласа на пловдивчани, така че ако имате предложение можете да го представите на вниманието на Общината.

Ето повече в следващото видео: 

Сегашен изглед и архитектурният проект: