Точно в 9:00ч. стартираха консултациите за съставяне на правителство. Президентът Румен Радев прие първата политическа сила ГЕРБ. 

"По силата на българската институция провеждам консултации за съставяне на правителство. Първо на вас се полага да връча мандата. Усложнената в страната сигурност, пандемията. Внасянето на ефективен план изискват ясна отговорност и оперативно управление. Отговорността за управлението на България е на сегашното правителството, докато премиерът и правителството не предадат ключовете на следващите министри", заяви Радев.

На срещата от страна на ГЕРБ присъстват вицеприемиерът в оставка Томислав Дончев, соченият от премиера Бойко Борисов за бъдещ премиер Даниел Митов и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Като победител в изборите очаквахме поздравления от Вас господин президент. Държавата ни стои пред редица предизвикателства все още не е отминала здравната пандемията. Предстоят икономически и социални предизвикателства. Очакваме, че в 45-то Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде опозиция, въпреки че сме най-голямата групата. Ние сме готови с предложение за състав на министерския съвет. Отговорността след това идва във вашите ръце. Ние сме готови и за позиция и за управление и за служебно правителство. Не ние е страх били сме и преди в подобна ситуация. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори", заяви председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова. 

„Президентът не може да бъде архитект на бъдещ кабинет. Отговорността е основно в парламентарните групи. Искам да разсея всички коментари, че аз бързам за служебен кабинет, напротив. Нямам такива правомощия да съставям кабинет и не искам да забърквам президентската институция в подобен проект“, каза още Радев.