Един кмет никога не управлява сам.  Под него стоят стотици служители, експерти и специалисти, които да поддържат работата на сложната бюрократична машина. Най-близко до градоначалниците са неговите заместници. Това са хората в местната изпълнителна власт, които отговорят за различните ресори,  имащи отношение към основните политики, които се реализират.

В  последните два мандата Иван Тотев бе човекът, който винаги се появяваше на челните редици. Той обясняваше за всичко случващо се в града от здравеопазване през транспорт, култура, социална политика до спорт.  

Налаганият модел, че  Тотев отговаря за всичко избута ролята на неговите заместници, що се касае до публичните им образи.  Истината е, че те отговарят за проекти за милиони, а успехите и провалите във всеки един ресор, са заслуга не само на градоначалника, но и на ресорните заместници. 

TrafficNews  ще представи „министрите” на Тотев в поредица от материали – за кои проекти са отговаряли, успехите и провалите в ресорите им, както и какво са свършили, докато са били начело на този пост.

Как се управлява общинска икономика, здравеопазване, екология и отпадъците, а в същото време да влизаш често в ролята на Матросов на амбразурата? Това си качество демонстрира зам.-кметът на Пловдив с този ресор Розалин Петков, който е там вече осма година, макар и с известни прекъсвания.

Роденият в Карлово финансист е един от най-близките на кмета Иван Тотев, като той е почти неотлъчно до него от 2009 година. Преди да влезе в политиката Петков има 14 години стаж в различни счетоводни и икономически постове във ВМЗ -Сопот. След престоя му в държавното предприятие, той излиза  на частния пазар преди през 2009 година да е назначен за зам.-областен управител на Пловдив. Тогава начело на областна администрация е Иван Тотев, като той взима Петков в управленския си екип, когато стъпва в Община Пловдив. Той обаче не изкарва мандата.

В края на 2014 година той е назначен за областен управител на Пловдив с решение на правителството, като се кандидатира и за кмет на Карлово. Отговорностите пред Розалин Петкова стават все повече, след като той заема и мястото на Здравко Димитров като областен координатор на ГЕРБ.  Розалин Петков обаче губи изборите срещу д-р Емил Кабаиванов в Карлово, а след това напуска и поста на областен управител, на който се завръща Здравко Димитров. 

Така в началото на този мандат икономистът застана отново до Тотев и по всичко личи, че ще изкара този път мандата си. Преди година Петков отстъпи и мястото си като координатор на ГЕРБ – Пловдив област на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев.

Въпреки че Розалин Петков отговоря за едни от най-важните отдели в Община Пловдив, той не е от зам.-кметовете, които бият на очи. Въпреки това той е един от най-доверените до Иван Тотев. Почти винаги в отсъствие на градоначалника, именно родният в Карлово управленец сяда в кметския кабинет.

Петков често е и вносител на редица предложения в Общинския съвет, като изпълняващ длъжността кмет. Когато това се случва, обикновено опозицията настръхва, тъй като Петков е известен със способността да дава кратки и недотолкова ясни отговори по проблеми, които касаят управлението на града и неговия ресор.

На доста от непопулярните събития, на които се изисква присъствието на представител на Община Пловдив, обикновено се праща именно Розалин Петков. Той не се замисля да се хвърля на амбразурата и поема понякога и изключително крайна критика към управлението на Пловдив. Лаконичността му и не особената емоция, която изразява, пък са истински спирачки за всеки напорист критикар.

Една от основните функции на Петков е да отговаря за финансите на града. Въпреки че той следи изпълнението на бюджета, приходите от данъците и другите икономическите показатели, Петков не известен като ковчежника на Пловдив. Причината е, че рядко публично той дава информация за каквато и да е финансова политика в Пловдив.  През последните четири години данъците в Пловдив не бяха вдигани, а според Иван Тотев има огромен прогрес в събирането на налозите.

Зам.-кметът отговаря и за ключови звена на градската икономика и развитие. Пряко той стои над „Жилфонд” , под която шапка са хилядите общински апартаменти. Управлението на общинските пазари и тържища също влизат в правомощията на Петков.

Той е титуляр и на спортна зала „Колодрума” и макар да бе създадено общинско предприятие, залата продължава да пустее откъм събития. За поредна година се вижда истинска немощ в управлението на изключително скъпото съоръжение, още повече, като се сравни с частната зала СИЛА, в която има десетки събития всеки месец.

Единственият по-голям икономически проект в последните два мандата бе рестрата на Инсинератора.  Общинският съвет даде зелена светлина за тегленето на редица заеми за милиони, с които предприятието да започне своята дейност. 2 млн. лева ще бъдат теглени, за да се отвори предприятие за рециклиране на гуми. Тепърва тези милиони, които ще се налеят в новата общинска фирма ще покажат дали ще имат ефект.

Здравеопазването и екологията са двата ресора, които Розалин Петков управлява със спорен ефект.

На практика в неговия мандат фалира МБАЛ „Св. Мина” и Белодробна болница. Въпреки всички приказки за сливане на Първа и Втора градска болница, това преструктуриране така и не може да се случи, а „Св. Мина” всеки ден е на ръба от това да затвори врати.

Общинските поликлиники също изпитват затруднения, на фона на десетките частни лечебни заведения, които трупат огромни печалби.

Мръсният въздух е основният проблем, за който Община Пловдив твърди, че полага огромни усилия, но те не се забелязват извън вратите на администрацията. Вече пета година се говори за огромни европейски проекти, които трябва да привлекат милиони, но постоянно се отлагат във времето.

 В отделите на Община Пловдив твърдят, че Розалин Петков е от добрите администратори, но публичните му изяви определено не са му в силата. Той придава вид на човек, който може да реши текущ проблем, но няма визионерски способности.

Ако Петков остане на този пост и след изборите, то доста повече трябва да се постарае за здравеопазването и екологията, тъй като изглежда двата ресора по-скоро вървят на самотек.