В ДКЕВР избухна скандал, замериха с яйца председателят на енергийния регулатор – Светла Тодорова,.
Яйцата бяха хвърлени от представител на Движение за граждански контрол. Янко Петров, също член на движението, се обяви против повишението на цената на тока с 10%. Той заяви, че за решения, за които някои хора са взимали комисиони, не трябва да плащат българските потребители.

Той допълни, че проблемът на НЕК не е проблем на енергийния сектор, а на управляващите.
Окончателното решение за поскъпването на тока ще бъде взето на закрито заседание на 30 септември, каза след днешното открито заседание Светла Тодорова. По думите й комисията е имала вариант да изчака с месец-два за промяната в цената, за да се извърши пълен анализ на дружествата, но са решили да действат бързо, като поясни, че предстои сериозен анализ.
"Направихме експресен анализ на НЕК – резултатите са трагични. Скоростта с която се влошава състоянието му е много обезпокоителна", заяви Тодорова и допълни, че предстои такъв анализ и на електроразпределителните дружества.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране инициира обсъждането на увеличението на тока с 9.79% от 1 октомври.
Според предложението на регулатора най-скъп ток ще плащат клиентите на ЧЕЗ, за които скокът ще бъде почти 10%. Нощната тарифа за тях ще поскъпне с 9.8 на сто.
Толкова ще е увеличението на дневния ток за "Енерго-Про". През нощта токът им ще струва с 9.5 на сто повече. При ЕВН увеличението на дневната тарифа ще е 9.7 на сто, а на нощната – 9.31 на сто.

 TrafficNews.bg