Очакват се пробите от реките, които бяха замърсени късно вчера при авария в хвостохраниището край Лъки. Засегнати са реките Юговска и Чепеларска, а изтичане на отпадни продукти от спукана тръба промени цвета на водите им.

Снощи екоинспектори от Смолян и Пловдив взеха осем проби от замърсените реки. Те ще бъдат изследвани за наличието на тежки метали и цианиди. От фирмата собственик на хвостохранилището твърдят, че няма замърсяване, но от басейновата дирекция в Пловдив алармираха гражданите да избягват двете засегнати реки, а ВиК дружествата да изследват водоизточниците си в терасата на река Чепеларска.

Екоинспектори от Смолян и Пловдив са взели общо 8 проби от замърсените реки вчера. Те трябва да установят дали във водите са изпуснати опасни концентрации от тежки метали.

Засегнати са общините Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица, пише БТВ.

Инцидентът е станал вчера сутринта, но чак към 17:30 ч. са взети проби от водите.

Аварирал е хвостопровод и от нерегламентирано заустване на хвост, изтичат отпадни продукти, които замърсяват първо река Юговска. Аварията е отстранена, на собственика на хвостохранилището – „Лъки Инвест”, ще бъде наложена глоба.

Днес еконискектори ще вземат повторни проби, ще се среди и за замърсяване на река Марица, тъй като реките Юговска и Чепеларска се вливат в нея.