Хотелите трябва да бъдат подготвени по много добър начин за посрещането на туристите. Издали сме указания какво трябва да правят местата за настаняване и заведенията за хранене. Дезинфекцията, редовното почистване и проветряване на стаите и местата за хранене са задължителни. Трябва да се спазва изискването за физическа дистанция в общите помещения. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Рецепцията е много важен център, където трябва да се спазва ред. Указанията се грижат еднакво както за туристите, така и за персонала, заяви Георгиева, като уточни, че персоналът трябва задължително да е с маски и ръкавици.

Местата за настаняване би следвало да са изготвили план за действие в тази нестандартна ситуация. Освен мерките за дезинфекция, трябва да има и изготвени процедури как персоналът да общува с клиентите, добави тя.

СПА центровете могат да работят пълноценно, спазвайки санитарните правила, заяви Ирена Георгиева. Тя обясни още, че ако има турист със симптоми на COVID-19, той би трябвало да бъде настанен в специално предвидено за това помещение в местата за настаняване.