Всяко училище само ще преценява дали учениците да преминат на онлайн форма на обучение или да останат присъствено. Решението е комплексно  и трябва да се взима на локално ниво. Това заяви зам. –министърът на образованието Таня Михайлова.

„Не искаме затваряне на училище, нашето желание е да има присъствена форма на обучение. Учението в класните стаи има много повече предимства.  Решението дали учениците ще преминат на онлайн обучение, ще се взима от педагогическия съвет в съответното школо, като препоръките ще идват и от областния щаб. Ще дадем възможност да има решение на локално ниво- училище, за да може да се има предвид съответната ситуация, да се вземат предвид и мненията на родителите“, коментира Михайлова в ефира на Нова телевизия.

Училищата, които затворят за 10 или 14 дни  трябва да са в оранжевите или в червените зони, където има повече случаи на коронавирус. В момента общо 1100 са учениците, които са предпочели да преминат на онлайн форма на обучение от началото на годината. При 600 от тях родителите им са посочили здравословни проблеми за това.

Зам.-министърът е категорична, че учениците в гимназиален етап, ако се наложи първи ще преминат онлайн, докато при по-малките ще се държи повече да останат в класните стаи.