От два дни тече специализирана полицейска операция, при която до момента са заловени над 100 тона горива без документи. Това зави министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на брегови център за управление на корабоплаването в град Варна.

В проверките участват ДАНС, "Митниците", БОП, полицията и други служби за манипулирани горива.Те са част от целия план в борбата срещу контрабандата. 

Министър-председателят посочи, че 10 мобилни екипа извършват проверките за манипулирани горива във всички нефтобази и повечето бензиностанции в цялата страна. По думите му проверени са 38 обекта.

Борисов уточни, че се следи за това дали бензините не се разреждат с химически елементи, които повишават октана, но в същото време повреждат двигателя на автомобила, съобщи Dnes.bg.

Той посочи, че засегнатите компании са активизирали адвокатите си, но допълни, че държавата ще бъде безкомпромисна по отношение на контрабандата на горива, тъй като по този начин тя губи милион левове от данъци.  Премиерът каза, че в това отношение службите работят добре и вече данъчните постъпления са изпълнени с над 2 млрд. лв.

Борисов заяви още, че с новите навигационни съоръжения, които има в Бреговия център, се наблюдава всичко и вече не може да се прекара кораб или баржа, без да бъдат забелязани. С двата Брегови центъра във Варна и в Бургас има възможност да се окаже помощ при всякакви бедствия, както и да се противодейства на трафика на хора и на контрабандата.

Новата сграда на Бреговия център е построена в рамките на проекта "Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове", съфинансиран от ЕФФР чрез Оперативна програма "Транспорт". Тя е разположена в Аспаруховия парк. В Бреговия център се намира и българският оперативен център на Световната морска система за бедствия и безопасност GMDSS Operating Center.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg