При затворен бизнес заради пандемията държавата ще плаща 75% от осигурителния доход и осигурителните вноски на работника и самоосигуряващите се лица. Това обясни социалният министър Гълъб Донев на изслушване в парламента.

В актуализацията на бюджета, който е внесен за разглеждане в НС са заложени пари за тази мярка, които ще стигнат до края на годината. По друга мярка по схемата "60/40" пък има 161,6 млн. лв., които ще стигнат за юни и юли. А после се заложени и нови пари, които са разписани в актуализацията на бюджета.

През тези два месеца парите се дават по нова схема, предаде 24 часа. Държавата плаща 60% от заплатата и дължимите осигуровки за работници, но само за фирми със спад на приходите над 40%. Досега те трябваше да доказват намален оборот от 20%. Има и втори праг - за компании с намален оборот между 30 и 40%.

За тях държавата ще плаща заплатата на 50%, а другата половина ще се покрива от работодателите. Този нов дизайн на мярката бе въведен, за да може да не се спира помощта за бизнеса.

В актуализацията на бюджета, която подготви служебното правителство, са предвидени 400 млн. лв. разходи за подпомагане на бизнеса и програмите за заетост.