Плевенската панорама е реставрирана за пръв път, откакто е построена. Средставата по реставрационните дейности са събрани от кампанията "Ние обичаме България", организирана от голяма търговска верига, съобщиха организаторите.

Извършена е реставрация и консервацията на художественото платно в зала "Панорама". Извършено е и почистване и възстановяване на предметния план. Дейностите са изпълнени в рамките 45 дни. Подобна дейност е осъществена за първи път, откакто е построен обектът.

"Художественото платно в панорамната зала е един от най-впечатляващите елементи в Панорамата и се радваме, че благодарение на кампанията ще успеем да го съхраним за следващите поколения. Тази реставрация беше необходима и сме щастливи, че се случи с подкрепата на толкова много българи. Сърдечно благодарим на всички, които се включиха в инициативата", заяви Емилия Зорнишка - директор на Регионалния военноисторически музей - Плевен.

Панорамата "Плевенска епопея 1877 г." е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско владичество. Тържественото откриване на музея е на 10 декември 1977 г. Той е част от 100-те национални туристически обекта. Архитектурното тяло на Панорамата е направено да изглежда повдигнато върху 4 щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. 

Националната кампания "Ние обичаме България" стартира през 2016 г. Освен Плевенската панорама в рамките на инициативата са одкрепени още два значими български символа - Паметникът на свободата на връх Шипка (през 2016 г.) и Мадарският конник (през 2017 г.).