Печалбите от лотарийни игри трябва да отиват за спорт и култура, а не в частни ръце! Това смятат голяма част от пловдивчани, според които лотарията трябва да стане изцяло държавна. TrafficNews се обърна към съгражданите ни, след като депутатите гласуваха новите изменения в Закона за хазарта. Според промените Българският спортен тотализатор, който е държавен, ще бъде единственият, който ще организира лотарийни игри с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности. 

Екипът ни попита читателите "Трябва ли лотарията да бъде държавна?". Общо 1523 гласуваха в анкетата, като 35.37% от тях смятат, че печалбите от търкане на билетчета или попълване на фишове трябва да се оползотворяват за спорт и култура. 33.14% с на мнение, че хазартът, в това число - и лотарийните игри, трябва да бъде максимално ограничен. Според тях потребителите усилено търкат билетчета с надеждата за лесна печалба, вместо да работят, за да изкарват парите си. 

Други смятат, че лотарията трябва да бъде обложена с огромни данъци, без значение дали е държавна или частна. Този отговор са дали малко повече от 17% от гласувалите. Едва 14% са против игрите да се организират само от Българския спортен тотализатор, тъй като това представлява национализация на частен бизнес. 

Припомняме, че след законовите промени, лицензите на частните оператори ще бъдат прекратени до 3 месеца. Хората, които все още очакват да им бъдат изплатени печалби, ще си ги получат от съответния хазартен оператор.

БСТ пък ще може да организира лотарийни игри единствено в собствени пунктове или пунктове под наем, които са обособени като места специално за тази цел.