Само за 10 дни цените на горивата по големите вериги бензиностанции поеха отново нагоре, установи проверка на Trafficnews.bg в столицата.

В неделния ден масовият бензин А95 в EKO, Петрол и OMV се търгуваше за 2,04 лева, докато дизелът там бе 2,24 – 2,25 за литър.
Газът пък бе в границите 0,94 – 0,97. При метана цените тръгват от 1,17 и стигат до 1,58 за килограм.

Единствено Shell държи по-евтини цени, като при тях литър А95 е 2,01, дизелът – 2,21.

Най-евтиното може да заредите колата си с бензин и дизел във веригата на депутата Веселин Марешки, там те са съответно 1,81 и 1,97 за литър.

Вероятно големият скок на горивата у нас – 10 стотинки за 10 дни се дължи на рекордните стойности на петрола, които бяха достигнати миналия петък.

Тогава за първи път през 2019 г. сортът Брент надхвърли психологическата граница от 65 долара за барел на световните борси.

Причините за този скок са заплахите от САЩ за нови санкции за Иран и Венецуела, но и обявената от ОПЕК политика за свиване на добива на суров петрол.

Анализаторите очакват все пак цените да се задържат на достигнатите котировки на петрола.

Експерт: През лятото цените на горивата може да скочат отново!Причината е добавянето на нова биокомпонента към тях

Българският потребител все още издържа на тези цени на горивата. Проверка на Traficnews из автомобилните форуми, не показва към момента брожения на шофьори заради новите цените.

Знаете – в края на октомври м.г. високите цени на горивата доведоха до масови протести и блокиране на магистрали в страната.

Тогава цената на петрола достигна 86 долара за барел, а на колонките у нас литър дизел надхвърли 2,40 лв.

От недоволство срещу цената на горивото, те прераснаха в протести срещу ниския стандарт на живот и корупцията по високите етажи на властта. Седмици наред в почти всички градове на страната имаше демонстрации.

За да се изчисти въпросът колко прибира държавата и колко търговците за всеки литър гориво, от финансовото министерство решиха това да е разписано на всяка касова бележка. Нововъведението стартира от 1-ви април, не на шега.

Продънени портмонета! Бензинът прехвърля пак 2 лева за литърСамо за седмица поскъпването по бензиностанциите е с 5 стотинки