Германският автомобилен гигант „Фолксваген“ е на крачка от окончателното решение в коя държава да построи новия си завод. Представител на компанията съобщи, че Надзорният съвет подкрепя Турция. Но окончателно решение все още не е взето.

Говорителят на автомобилния концерн, цитиран от германското издание „Ди Велт” заяви, че „плановете са конкретизирани, но не и финализирани”. Германски публикации говорят за нов завод край Измир.

През май двама български президенти – Румен Радев и Росен Плевнелиев, се сдърпаха заради евентуалната инвестиция - между 1 и 2 милиарда евро. Възможно е обаче парите и работните места да отидат в Турция.

„Три фактора ще подпечатат окончателното решение: финансовите условия, които предлагат България и Турция, политическите и юридически съображения и… натискът на Катар в УС на „Фолксваген”. Политическата и правна рамка е категорично в полза на България. Но Турция явно предлага много по-щедра държавна помощ, а гласовете на катарските 17% също тежат в нейна полза. Сега предстоят финалните преговори. Ако България не предложи повече от досегашната си оферта, заводът ще отиде в Турция”, коментира пред Нова Емилиан Лилов от „Дойче Веле”.

За последните 22 години нито един автомобилопроизводител не е отворил завод в южната ни съседка. Последната голяма инвестиция в бранша там е от 1997 г. - от „Хонда” и „Тойота”.

Съветник на Ердоган: Помирихме се с Германия чакаме Фолксваген в ИзмирИмаме инженери, дисциплинирани работници и голям пазар, обяснява Арда Ермут