Поне веднъж месечно ходят на културно събитие софиянци, живеещи в близките до центъра квартали - "Яворов", "Христо Смирненски", "Подуяне" и "Гео Милев".

За разлика от жителите на "Младост", които казват, че ходят на кино, театър или концерт до 6 пъти годишно.

Това показват резултатите от качествено и количествено изследване на предлагането и потреблението на култура в София. То е част от мащабната работа по подготовката на дългосрочната визия за развитие на София до 2050 г.

В него са изследвани нагласите на живеещите в 3 зони - квартали, близки до центъра, в "Младост", "Горубляне", "Дървеница", "Мусагеница", "Камбаните" и Студентски град и тези в северната дъга като "Кремиковци" и "Нови Искър".

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" е най-изобразяваният символ на София в туристическите материали.

Така според данните в близките до центъра квартали има най-висок процент на заявилите, че посещават културни събития поне веднъж в месеца – 11,2%. Пак там обаче е отчетен и най-висок процент на призналите, че изобщо не ходят на културни събития - 39,7.

Най-много хора, посещаващи културни събития до 6 пъти годишно, са отчетени в зоната с кварталите, в която влиза "Младост" - 31,8%. А тези, които отговарят, че ходят на театър или на кино по-малко от 3 пъти в годината, са 38,2%, пише "24 часа".

Жителите и на трите зони обаче имат висока удовлетвореност от културното предлагане в града като наситеност и жанрово многообразие - 80%. И все пак изследването показва, че културата се случва основно в центъра, а предлагането на такъв тип събития в кварталите е незадоволително - за около 85% от анкетираните. Като най-разпознаваем културен обект в кварталите се очертава читалището - според 62,2% от хората.