Той е на 35 години, в много добро физическо състояние, спортист, без съпътстващи заболявания. Разбира, че е заразен преди две седмици, когато състоянието му се влошава и той търси лекарска помощ. Няколко дни по-рано усеща обща слабост, болки в ставите и мускулите, вдига температура. По съвет на личния си лекар в началото се лекува със стандартни противогрипни препарати, но без успех. Появява се кашлица, затруднено дишане и тогава той отива в Инфекциозна клиника. Тъй като симптомите са идентични с тези за коронавирус, му вземат проба, която на следващия ден се оказва положителна. 

"Лекарите установиха, че съм с двойна бронхопневмония. Прекарах няколко кошмарни дни и нощи. Не можех да спя, защото почти не можех да дишам, не можех да ям. След като започнаха да ме лекуват с хлорохин, състоянието ми започна да се подобрява. Курсът е 5 дни. Аз бях намерил няколко дози повече, но тези , които останаха, ги дадох на един от другите пациенти, който беше в тежко състояние" разказва мъжът, който предпочете да остане анонимен.  Казва, че за 10 дни е свалил 10 кг. 

Не знае от къде се е заразил, тъй като не е пътувал в чужбина. Тестовете, на хората с които е контактувал, са отрицателни. Неговите две проби, направени след като е оздравял - също. 

"Преживяването е ужасно. Условията, в които се лекуват пациентите в Инфекциозна клиника са кошмарни. Не е нормално една болница в 21 век и то за такива тежки случаи да изглежда по този начин. Трябва да се помогне по най- бързия начин на лекарите и медицинския персонал там. Защото без хора със знания и опит, десетки пациенти ще бъдат обречени"  казва пациентът. Според него държавата трябва да осигури достатъчни количества хлорохин, тъй като очевидно този препарат помага. 

"Аз ще помогна според възможностите си, но трябва да се включат и други хора с възможности. Никой не е застрахован, няма значение на колко години е и дали е здрав и силен. В клиниката в съседните боксове до мен имаше две момичета на по 20 години" коментира пловдивчанинът. 

Той предупреждава всички да се отнасят изключително сериозно към противоепидемичните мерки, да спазват дистанция , да ограничат контактите си по всички възможни начини и да носят маски, защото не знаят дали човекът от среща не е заразен. 

Първият пловдивчанин, излекуван от COVID 19: В болницата видях невероятни жестове на съпричастностНе пожелавам на никого да влиза в Инфекциозна, екипът е добър, но условията са потресаващи