Министерството на образованието и науката съобщи, че в 143 училища и детски градини в страната учебните занятия за преустановени. Вчера грипна епидемия бе обявена в 4 области - Бургас, Силистра, Шумен и Стара Загора. Пред обявяване на грипна епидемия са още Ямбол, Перник и Пазарджик.

Заради върлуващите грипни щамове „Пукет“ и „Калифорния“ в 137 училища в Бургаска област днес няма да има учебни занятия.

В Пловдивска област няма да се учи заради влошени метеорологични условия в ПГ по икономика "Тодор Г. Влайков" и ОУ "Христо Г. Данов" в с. Клисура. В Сопот поради ураганния вятър и ниските температури в сградата ПГ "Ген. Вл. Заимов" също няма да има занятия.

В Кюстендилска област лошите метеорологични условия също оставиха децата от ОУ "Хр. Ботев" и ДГ "Р. Княгиня" в община Невестино по домовете им, както и тези от ДГ "Детелина" в с. Черно поле, община Ружинци, Видинска област.

От сряда, 16 януари, до 18 януари, петък, включително училищата в област Стара Загора, област Шумен и община Силистра ще бъдат в грипна ваканция.

Страната обаче все още е в предепидемична обстановка – бумът се очаква в края на януари – началото на февруари. Препоръчва се болниците да спрат свижданията, женските и детските консултации, както и плановите профилактични имунизации, реимунизации и операции.