Гъст дим се разнесъл в района на Велинград заради пожар на сметището край града, сигнализираха читатели на TrafficNews.bg

"Миризмата на изгоряло се усещаше най-силно сутринта", съобщиха туристи в курортния град, който е известен като спа столицата на страната. 

Екипи на пожарната и операторът на сметището се борят със стихията, но са затруднени заради наслоените отпадъци, които са с височина около 20 метра, обясни главен инспектор Методи Ушев - началник на РСПБЗН – Велинград.

Пожарникарите са успели да предотвратят разрастване на пожара в горските масиви.

Още вижте във видеото:

„Добре, че бяха момчетата, иначе щеше да стане по-страшно”, коментира Славчо Лупов - управител на КМД – Велинград.

Заради гъстия дим, стелещ се над части от града, се следят непрекъснато нивата на замърсяване на въздуха. Към този момент няма причина за притеснение, категорични са местните власти.

„Кризисен щаб е създаден заради пожара”, обясни зам.-кметът на Велинград Светла Томова.

Община Велинград е на финала на дългата процедура за рекултивиране на сметището, като в съвсем кратък срок очаква финансирането да бъде осигурено.

„На мястото бяха изпратени два екипа огнеборци от РСПБЗН-Велинград с два противопожарни автомобила, две водоноски на фирмата стопанисваща съоръжението и представители на общинската администрация. Тази сутрин дейностите в района са възобновени. На място са дежурна смяна с пожарникари и един противопожарен автомобил, две водоноски и булдозер, който да подпомага ограничаването на пожара.”, съобщи Мирослав Стоянов – говорител на МВР-Пазарджик.

Лесничеи от местното горско стопанство дежурят в близост, за да не се допусне разрастването на пожара и прехвърлянето му в горски площи.