Вяра Анкова ще поеме стратегическото ръководство на новинарския екип на NOVA и ще отговаря за развитието на новините, информационните предавания и публицистичните програми на телевизията от 9 октомври 2017 г. Като генерален директор „Информация“ и член на мениджърския съвет, тя ще продължи ползотворната работа по по-нататъшното утвърждаване на лидерската позиция на новините и публицистиката на медията.

„Щастливи сме, че в Нова Броудкастинг Груп идва телевизионен мениджър с дългогодишна и богата експертиза в сферата на новините и актуалната информация. Вяра Анкова е обществено призната личност с изключително високи професионални стандарти. Вярвам, че с нейния 26-годишен телевизионен опит ще вдъхнови екипа на Новините на NOVA и заедно ще продължат бъдещото развитие на медията като лидер в новините и актуалните програми“, коментира Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп.

Вяра Анкова започва кариерата си през 1991 г. в отдел „Обмен за чужбина“ на БНТ, след което преминава в съботно-неделния сутрешен блок като репортер и редактор на известното предаване „Добро утро“. Три години по-късно става водещ на централната емисия „По света и у нас“. От 2004 г. до 2010 г. е директор на „Новини и актуални предавания“ към дирекция „Информация“ на БНТ. Същата година става 21-вият Генерален директор на Националната телевизия, а през 2013-а година е преизбрана на тази позиция за втори мандат. Вяра Анкова е завършила Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“ със специалност Английска филология. Има специализация по журналистика в САЩ, както и в британската медийна мрежа BBC.

Била е чуждестранен специализант на CNN и е правила репортажи за програмата „World Report“. „Да стана част от водещата търговска телевизия и най-голямата мултиплатформена медийна група в България е голяма отговорност за мен. В наши дни журналистите са поставени пред много трудни задача – една от тях да отсеят достоверната от недостоверната информация, и да гарантират на зрителите обективни новини. Вярвам, че с опита си ще допринеса за усъвършенстването на този процес, поддържайки добрия имидж, който новините и актуалните предавания на NOVA вече имат.

За мен е удоволствие да се присъединя към един екип, който е доказал възможностите си през годините. Вярвам, че заедно ще работим в посока утвърждаването на NOVA телевизия като предпочитан източник на информация на всички възможни платформи в портфолиото на компанията“, сподели Вяра Анкова. „С идването на Вяра Анкова в екипа на Нова Броудкастинг Груп правим следваща стъпка в стратегията за привличането на най-успешните и утвърдени мениджъри на телевизионния пазар и затвърждаването на компанията като водещата медийна група в България. Радвам се, че Вяра избра Нова Броудкастинг Груп като следващ етап в своя професионален път. Гордеем се с един от най-опитните екипи във всички направления“, допълни Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп.