Камери в любим столичен ресторант на Кристиян Бойков са помогнали на разследващите полицаи да се доберат до паролата на личния му лаптоп. Тоза версия разказва оперативен служител от отдел "Киберсигурност" на ГДБОП, който участва в разследването срещу 20-годишния пловдивчанин и шефовете на фирмата му заради хакнатия сървър на НАП, от който бяха източени данните на милиони българи, твърди Lupa.bg.

След задържането на Кристиян той отказа да позволи достъп до личните и служебни компютри, които е използвал. Товна наложило разследващите да търсят начин да пробият сложно криптираната с парола от 16 символа файлова система на Бойков, което изглеждало невъзможна мисия.

Оперативните работници се сетили да изземат камери за видеонаблюдение от десетки обекти в квартал „Изток“, които Кристиян обичал да посещава. В предпочитания от него ресторант имало камери за видеонаблюдение с висока резолюция. От записите разследващите видели как 20-годишния хакер въвежда паролата си, за да отключи своя лаптоп. „Отне ни 2-3 дни, за да изпробваме всички комбинации, тъй като нямахме идеална видимост от камерата.

Все пак обаче успяхме да проникнем в компютъра му“, споделя пред изданието оперативния работник от ГДБОП. Все още обаче полицаите не съумяват да декриптират другите машини на Кристиян и колегите му от „ТАД груп“. Специалисти прогнозират, че това може да отнеме години.

След проникването в компютъра на Кристиян полицаите установили по безспорен начин, че той е разпращал до медии имейли, в които се представя за руски хакер, както и оставени от него улики от пробива в системата на НАП. В декриптирания лаптоп на Кристиян разследващите намерили и данни, източени от 3 български банки, две застрахователни компании и няколко други големи фирми.

Именно това даде основание на прокуратурата да повдигне тежки обвинения към него и началника му Георги Янков, включително за тероризъм. 

Шефът на "ТАД груп" се прибира в БългарияОчаква се утре Иван Тодоров сам да се яви в прокуратурата

Повдигнаха нови обвинения срещу хакера Кристиян Бойков и шефовете муТърговският директор на "ТАД Груп" е обвинен, че умишлено склонил Бойков да извърши престъплението