Всеки жилищен блок е като една малка мини Вселена. Животът вътре тече по свои собствени закони и апартаментите дишат със свой собствен ритъм. А когато на едно място събереш толкова много хора с различни претенции, имаш рецепта за сигурни скандали.

Междусъседските войни са неизбежни, продължителни и мъчителни. Надничането в чуждата паница е редовно, завистта обикаля по етажите необезпокоявана, защото се чувства като у дома си.

Жилищният блок се оказва и най-благоприятната среда, в която виреят претенциите и несъобразителността. А напрежението и тънката ненавист между съседите се трупа с упорито постоянство като прах в стара къща.

Затова е нормално всичко да избие в един момент. А какво по-подходящо място за това от събранието на блока?

И започват въпросите и.. обвиненията. Кой не си е платил таксата за входа и защо? Кой направил онзи ден мизерията пред вратата на бабата от 16-и апартамент? Какви са тия вечни ремонти в събота сутрин, които вдигат на крак целия блок? Кога ще боядисаме входа?

И се оказва - този няма пари, онзи не го е еня, а радетелите за благоприятната среда в жилищното пространство се оказват с вързани ръце. Може би, обаче, идва край на вечната борба.

Десет години след приемането на Закона за управление на етажната собственост започнаха да се обсъждат и промени. Според всеобщото мнение той не функционира добре и това налага да бъде редактиран. Всички опити от 2009 година насам обаче се оказват неуспешни.

Сега ангажиментът е поет от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което предстои да въведе сериозни промени, които да доведат до така бленуваното мирно съжителство между съседите в блока.

Асен Асенов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост коментира пред телевизия Bulgaria ON AIR, че най-голям проблем представляват онези, които отказват да плащат входните си такси.

Проблемът идва. и от факта, че много хора лъжат за броя на живущите в един апартамент. Затова има и предложение най-накрая да започнат да се събират глоби.

За да стане това, обаче, трябва да бъде създаден електронен регистър и в него да влизат всички данни на живущите, за да може домоуправителят на един вход да сигнализира при нередности.

Проблеми идват и при опит да се реновират общите части в кооперациите. Според действащия закон за управление на етажната собственост – разходите за поддръжка на входа се разделят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите на домакинствата. Не е записано обаче в какъв срок трябва да се събират средства за покриване на тези разходи.