С полагане на венци и цветя, духов оркестър и възстановка в Пловдив беше отбелязана 111-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя на пл. „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България.

Ентусиастите от комитет "Родолюбие" извървяха пътя на независимостта днес. Възстановката десъздаде събитията от 25.09.1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на пл. Централен в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

Двама влюбени си казаха "Да!" на ембематичната дата. Те избраха Деня на независимостта, за да устроят приказна сватба в Стария град. Младоженците и още 6 двойки избраха да се оженят по време на тазгодишните Празници на Стария град.

Теренът около река Марица пък се превърна в открита площадка за игри и забавления. Малки и големи се включиха в спортните занимания, които бяха включени в днешната програма по повод Европейската седмица на мобилността.

За добрата спортна форма се погрижиха треньорите от PowerFit, които организириха открита фитнес тренировка. Пловдивчани имаха възможност да гледат демонстрацията на функционални упражнения, както и да се включат в спортните дейности.