Въздухът в Пловдив традиционно е един от най-лошите в страната, а с идването на зимата положението се влошава допълнително. Причината за това са не само газовете от автомобилите, но и дима от комините в града. Студът кара хората, които се отопляват на твърдо гориво, да почнат да палят своите печки, а това веднага се отразява на качеството на въздуха.

През миналата седмица, както в понеделник, така и в неделя, в Пловдив отново са засечени превишения на допустимите норми за замърсеност. От Изпълнителната агенция за контрол на околната среда отчетоха превишени стойности на съдържанието на финни прахови частици във въздуха в кварталите Каменица и Тракия, където се правят отчитания. В сайта на Министерството на околната среда и водите се пояснява, че причина за замърсяването с такива частици са "масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия".

Пловдивчаните, отопляващи се на твърдо гориво, знаят, че димът от печките им се отразява зле на качеството на въздуха, но нямат избор заради ниски доходи. Като 72-годишния Димитър Здравков от квартал "Смирненски". Той обяснява, че с ниските пенсии, които получават, нито той, нито съседите му могат да си позволят да се отопляват на електричество.

Вижте още по темата във ВИДЕОТО:

Още от ТРАФИК ТВ гледайте ТУК

TrafficNews.bg