Учениците  няма да учат на 22 и 23 декември, като заповедта за удължаването на ваканцията е била подписана от образователния министър  Красимир Вълчев. Това означава, че първият учебен присъствен ден ще е на 4 януари. В същото време детските градини отварят на 21 декември.

„Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни. Направихме всичко възможно училищата да осъществят максимум обучение в електронна среда, но фактът е, че училища и детски градини са среда на многочислено, многочасово взаимодействие”,каза Вълчев пред БТВ. 

„Трябва да намалим средата на взимодействие. Досега бяхме с диференциран, локален подход, там където има случаи - затваряме. За съжаление в последните седмици имаме много заразени учители, дори смъртни случаи. Имаме сравнително добро алтернативно компенсаторно обучение в електронна среда. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, през юни, но животът на хората не може да се компенсира.Най-важното е сега да съхраним живота и здравето на учителите. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, през юни, но животът на хората не може да се компенсира. Най-важното е сега да намалим натиска върху здравната система, след това вероятно ще се върнем към варианта на редуване", допълни той. Удължаване на учебната година с 2 седмици е вариант, добави Вълчев.  Той допълни, че учителите трябва да бъдат едни от първите групи ваксиниране, редом с лекарите и полицаите.