Обилните дъждове през последното денонощие са създали критични ситуации на места в област Плевен. През цялата нощ дежурни екипи са били в с.Ракита, община Червен бряг и с.Садовец, община Долни Дъбник, заради критичната ситуация. На място са били и кметовете на двете села Нинчо Иванов и Иван Рангелов.

Язовир Ракита едно е прелял през преливника и стената, която е започнала да се отмива под напора на водата. Прелял през преливника е и другият язовир - Ракита две, Соватски дол, като водата се е изляла в общо дере. В резултат на това са наводнени оранжерии, стопански дворове и мазета на къщи в селата Садовец и Ракита. Двата язовира са общинска собственост и са били отдадени на концесия. Последно са проверявани от комисия, назначена от областния управител на 21 юни 2018 г. В комисията влизат представители на ГД "Надзор на язовирните системи и съоръжения", Държавна агенция метрология и технически надзор, БД "Дунавски район" - Плевен, РД на ПБЗН и Областна администрация. Срокът за изпълнение на предписанието на комисията е 31 август 2018 г.

Хората в двете села - Садовец и Ракита, са предупредени да бъдат в готовност за евакуация при усложняване на положението. Взети са мерки за овладяване на ситуацията. Наредени са чували с пясък, които да препятстват потока на водата.