Жителите на най-големия ромски квартал на Балканите – „Столипиново” излязоха тази вечер на протест заради етническото напрежение на отделни места в България и поискаха мир. В същото време ромите се обявиха срещу готвената здравна реформа у нас и поискаха оставката на здравния министър Петър Москов.

„Не искаме революция, обичаме си България”, заяви в началото на протеста организаторът, който е и бивш общински съветник от ДПС Яшар Асан. Десетки жители на „Столипиново” се събраха в градинката в центъра на гетото. С мирен протест те изразиха недоволството от насаждането на етническа омраза.


Ромите обвиниха здравния министър в етническата нетолерантност и поискаха изготвяне на специална програма за интеграция не само на малцинствата в страната, но и на всички бедни хора. Те твърдят, че нямат възможност да плащат здравните си осигуровки 5 години назад и твърдят, че искат законите да бъдат равни за всички български граждани. Имаше обаче и такива, които не знаеха защо са тук. „Москов на бесилото, Москов на бесилото”, започна да скандира тълпата в първите минути на митинга. Впечатление правеше, че хората бяха в пъти по-малко, отколкото на предизборните митинги, които традиционно се организират преди избори в махалата.


Циганите са недоволни от това, че в гетата не влизат линейки. Те смятат, че са обвинявани несправедливо за това, че не си плащат сметките и здравните осигуровки, защото не могат да си намерят работа. Въпреки етническото напрежение, ромите заявяват, че обичат България и няма да правят революция.

На пресконференцията, която се проведе миналата седмица, Яшар Асан призова към етническа толерантност.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg