През последните години все повече двойки живеят без брак. При някои от тях причината е преди всичко финансова, защото така могат гарантирано да получават детски надбавки. По-голямата част от семействата в русенското село Тръстика също увеличават доходите си по този начин,  съобщава Нова тв. Там къщите със самотни майки са над 20. В една от тях живее  Смиленка, майка на 5 деца. Две от тях вече са завършили училище.

„Мъча се самичка. От социалните получавам 140 лева помощи и 70 лева детски. Аз деца за държавата нямам”, разказа Смиленка. Едно от децата й не ходи на училище. За него тя не взима детски.  „Тя винаги ме е подкрепяла, винаги и аз ще я подкрепям”, категоричен беше синът й Богомил Русев. Освен 5-те деца Смиленка има и мъж. Двамата живеят  без брак,  така че неговите доходи не участват при определянето на детските.

„По-хубаво е да не се женим, защото след това ще трябва и пари за развод”, убедена е Смиленка.  Дирекция „Социално подпомагане” в Попово дава пари на 25 семейства от селото на Смиленка. В 20 от случаите хората живеят като нея - на семейни начала, но без брак. 

Сметките показват, че всеки месец  за така наречените самотни майки от Тръстика държавата дава около 1000 лева.  Предстои обществено обсъждане на измененията в законодателството, с които ще се въведат промени в отпускането на този вид помощи. Ако бъдат приети те ще започнат да се прилагат от следващата бюджетна година.

„Съжителстващите на семейни начала ще трябва заедно да подават молбата,  с която кандидатстват пред нас за отпускане на помощ за децата им и ще се имат предвид доходите и на двамата”, обясни директорът на „Социално подпомагане” в Попово Димитър Димитров.  

Междувременно парите в семейството на Свиленка не стигат и сега, въпреки че жената работи на две места. „Много е трудно, мечтая си да мога да осигуря децата си, за да могат поне да завършат училище”, сподели тя.  

TrafficNews.bg