50-килограмов бургер за рекорд на "Гинес" сътвори кулинарят Ути Бъчваров. Това е най-големият сандвич, правен у нас, а месото за него отлежава специално над 40 дни. 

Гигантският сандвич е измайсторен преди дни на международен панаир на животновъдите в Пловдив.

Бургерът тежи 50 килограма и е с диаметър 1,80 м, пише "България Днес".

"Това е бургер, различен от този в Щатите. Исках да има балкански дух, на скара. Все пак в Америка бургерът е религия, но исках да се различа от техния. Това е най-големият бургер, правен у нас", коментира именитият кулинар.

Въпреки гигантските си размери изкушението се изяжда за секунди от гостите на панаира. "Направихме бургера на огромно барбекю, мое творение. Животното избрах лично аз през септември от ферма в с. Стефан Караджово, отново аз го транжирах, а месото узрява 45 дни преди да бъде сготвено", разкри кулинарят.

Съставките на мащабния бургер са люти чушки, кисели краставици, български сос с извара, лютеница и печени чушки, хляб и телешко месо.

След като прави месото, Ути не конструира класическия бургер, защото по думите му "няма толкова голяма питка, която да събере толкова месо". Затова изделието е разделено на 100 порции. "Мисля, че идеалният бургер е 200 грама, като направихте 100 бургера, които се изядоха за секунди", гордее се с бургера си Ути.

Този петък Ути отново ще запретне ръкави, за да направи най-големите сарми у нас.