18 членове на престъпна група, основно българи и украинци, за задържани за нелегално производство на тютюневи изделия, при специализирана полицейска операция на територията на Гранада, Испания.

Според разпространено съобщение на европейската полицейска служба, за извършването на операцията са съдействали властите в България, Гърция, Молдова, Румъния и Украйна.

Според събраните до този момент данни, организираната престъпна група е инвестирал близо 3 милиона евро за изграждането и оборудването на незаконна фабрика за тютюн.

В нея са работили граждани, предимно от  Украйна и България, които живеели  в общежития и принудени да работят повече от 12 часа всеки ден в изключително нездравословна работна среда. Престъпната група е създали дори свои собствени марка цигари.

Според съобщението на Европол след състоялата се операция фабриката е била закрита, а при извършените обиски в осем склада в района на Гранада и Малага са били иззети 10 тона тютюневи листа, 4 тона тютюн, 4,5 млн. къса цигари, оборудване, филтри, хартия и лепила.

За арестуваните са предявени обвинения в незаконна търговия, участие в престъпна група, пране на пари и нарушение на правата на човека.