Инициативи провокират ученици и родители в ОУ "Христо Смирненски" е село Строево. Първата инициатива се нарича "И това ще мине" и е по идея на учителката Боряна Апостолова.
 
"В условията на карантина решихме да  отправим предизвикателство към нашите ученици и техните родители - да ни покажат как прекарват дните си в изолация, изпращайки ни снимки, видеоклипове, рисунки, които  публикуваме на фейсбук страницата на училището. Идеята за кампанията се заражда, когато ученичката Даниела Дингилева и нейната майка публикуват в социалната мрежа  една от картините, които Дани е нарисувала. В " И това ще мине" вече се включиха ученици от първи и втори клас- това са Мария Кокова,която показа, че е изработила красиво пролетно пано от цветя и великденска украса, и Стефани Кенанска, която изполва сроителна стълба, за да прави упражнения , а Десислава Костова от първи клас продължи кампанията, която учениците от Италия стартираха- те рисуват дъги, които символизират надеждата, че скоро вирусът ще мине и отново всички  ще бъдем заедно. Деси е написала върху своята картина "Всичко ще се оправи". Ние също вярваме, че нещата ще се оправят и всичко лошо ще бъде зад гърба.  Надяваме се, че "И това ще мине" ще върне усмивките и вярата на хората", разказват от училището.
 
Втората кампания се нарича "Не бъди безразличен към различните! Бъди различен!" и е в подкрепа на децата със специални образователни потребности.
 
"Това, че не говорим за тях, не значи, че те не са част от обществото. В ОУ "Христо Смирненски"- Строево имаме няколко ученици със специални нужди. Гордеем се, че техните съученици се отнасят към тях с разбиране и толерантност, помагат им при нужда и се забавляват заедно.  Успяхме да научим, че различието не е недъг, от който да се страхуват и да бягат; че всички деца са равнопоставени и нито физическите или умствени недостатъци, нито етносът или религията трябва да бъдат причина за неразбирателство и отчуждение между тях. За да станат част от кампанията, децата трябва да обуят два различни чорапа, които да снимат и постнат на стената на ОУ "Христо Смирненски"- Строево във фейсбук. Наши ученици се включиха и в кампанията "Препрочитаме Вазов" на Народен театър "Иван Вазов", която стартира по повод 170 години от рождението на великия писател.
ОУ "Христо Смирненски"- с. Строево пожелава на всички здраве и търпение! Имате вяра, че всичко ще се оправи! И това ще мине!", разказват от школото.