Учениците от общините Трявна и Дряново излизат в грипна ваканция от днес. Дните до 26 януари 2018 г. са обявени и за неучебни. От днес се обявява грипна епидемия се обявява и в община Димитровград.  До второ нареждане в общините, с обявена грипна епидемия, се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.  Русенска област е в предепидемичен период.  От 23 януари 2018 г. се отменя грипната епидемия на територията на Пернишка област.  Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки. 

Благоевград същостана поредната българска община, в която грипът затваря училища и поваля хиляди хора. От вчера в югозападния град е обявена грипна епидемия.

Заболеваемостта е надминала критичния праг от 381 човека на 10 000, вече е на нива от около 420, посочи д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград. Затова и е взето решение за 3-дневна грипна ваканция за учениците.

В същото време грипна ваканция или епидемия в Пловдив няма да бъде обявявана. Въпреки че учениците постоянно настояват, че класните стаи са празни, то данните на РЗИ не показват това. През изминалата седмица само с два процента се е увеличил броят на отсъстващи от училищата под тепетата. В момента той е 13 % от нужни 30 % за обявяването на грипна ваканция.