Грипна ваканция или епидемия в Пловдив няма да бъде обявявана. Въпреки че учениците постоянно настояват, че класните стаи са празни, то данните на РЗИ не показват това. През изминалата седмица само с два процента се е увеличил броят на отсъстващи от училищата под тепетата. В момента той е 13 % от нужни 30 % за обявяването на грипна ваканция.

Увеличение има и на болните, но техният брой е далеч от критичния. Данните до 21-ви януари показват, че 164 на 10 хиляди са заболели от респираторни заболявания.

Поради висока заболеваемост само в една община в Пловдивско няма да се учи. От 22 до 24 януари вратите на четири школа - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий - с. Стрелци, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“- с. Борец, СУ „Христо Смирненски“- гр. Брезово, и ПГ „Зл. Бояджиев“- гр. Брезово, няма да отворят врати.

Макар данните не са типични за епидемия, то ученици от пловдивските училища отново се свързаха с нас, за да сигнализират, че в клас са в пъти по-малко от обикновено.

В СУ „Константин Величков” днес един от класовете са присъствали едва пет  деца от общо 28. Школниците разказаха още, че положението в съседните кабинети било почти същото-масово децата ги е нямало.

Във Фейсбук пространството продължават да валят призиви за ваканция. В анкета направена от TrafficNews.bg, 58% от читателите ни смятат, че категорично трябва да се обяви грипна ваканция.