Лидерът на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов информира държавния секретар на САЩ Майк Помпео за политическото решение на българския парламент да даде мандат на правителството за старт на преговорите за закупуване на US изтребители F-16.

Двамата разговаряха в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон.

"При постигане на съответните договорености, в средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата и ратификация от Народното събрание на България", подчерта Цветанов.

По време на разговора българската страна e изразила задоволство от факта, че с евентуалното бъдещо придобиване на F-16 се гарантира суверенитета на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави, съюзници в НАТО.

Каракачанов: Не мога да се подам на натиск при избора на нови изтребителиВсеки рекламира своята продукция, но най-важна е цената, коментира той 

"След Българското европредседателство, което постави европейската перспектива на страните от Западните Балкани сред основните приоритети на ЕС, днес тези процеси за повечето от държавите са необратими", каза още Цветан Цветанов.

Като особено позитивен пример той посочи Македония, която след подписването на Споразумението за приятелство и добросъседство с България подписа подобно споразумение и с Гърция и днес членството на Македония в НАТО изглежда все по-близо.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази на свой ред подкрепа за демократичните процеси в региона, като предаде поздрави на българския министър-председател Бойко Борисов.

"Българското правителство е достоен съюзник на САЩ в региона", подчерта Помпео.