Централната избирателна комисия прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за парламентарните избори на 11 юли. Комисията заседава, за да реши как да осигури машинното гласуване.

Поръчката в преговорите с фирмата „Сиела Норма“, осигурила машините за миналия редовен парламентарен вот, включваше модификация на софтуера на устройствата за частичните местни избори в края на този месец, и на всички и машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот, както и логистиката на машините без тази в чужбина.

От „Сиела Норма“ са заявили, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 милиона лева, предаде БНР.

По-рано от фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката на каквато и да е цена.

Експертът Кирков към Централната избирателна комисия, който подпомага работата на ЦИК по машинното гласуване, изясни фактите до момента:

„Не беше постигнато споразумение. Ние първо още не сме готови с проверката на софтуера, който ни беше даден от ДАЕУ (Държавна агенция "Електронно управление"). Продължаваме много активно, но липсва документация. И освен това липсват 2 ключа, които не са ни предадени, а без тези 2 ключа, не можем целия процес да го проверим.

Да продължим, да се направи контакт с големите производители, които имат машини за гласуване. Защото големите производители имат универсални машини, които лесно могат да се настройват за различни видове избори и често те са доста гъвкави, освен това държат стотици хиляди машини на склад. Другият подход е, ако мога да се вземат машини назаем“.

Предстои ЦИК да вземе решение как ще осигури машинното гласуване на предстоящия вот.

По-рано днес, провокирани от твърденията, че извиват ръце, в писмо до медиите от „Сиела Норма“ съобщиха, че прогнозните разчети на компанията за стойността на обществената поръчка за доставка на нови 1500 машини и всички услуги, включени в нея от страна на Централната избирателна комисия, значително надвишават предложения бюджет от 6,5 милиона лева.

Изискването, освен доставката на машините, да се осигурят и дейности по обслужването, което многократно надвишава услугите, които са извършени на предходните парламентарни избори, а в същото време и забавянето на процедурата, с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите - съответно на крайната цена.

"Скоро ще стигнем до момент, в който на каквато и да е цена „Сиела Норма“ ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката", посочиха от компанията.