Нито една от машините не е свързана с интернет, няма как на 11 030 машини да им бъде повлияно. Това заяви пред БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя разясни, че ЦИК за втори път взима решение да се броят 100% от разписките, тъй като има много силно говорене в публичното пространство от различни експерти, че може да бъде манипулиран софтуера, въпреки поясненията, че една извадка би била достатъчна. Така по думите ѝ се гарантира, че не може да се твърди по никакъв начин, че манипулация с машините е възможна.

Това все пак ще забави процедурата, но изборите от ноември миналата година са показали, че все пак не е толкова много, уточни Матева.

Тя каза, че няма законово основание да се разкрият подвижни секции само за карантинираните лица, тъй като няма въведена извънредна епидемична обстановка. Тези хора могат да подават заявления до общинските администрация, за да могат да гласуват чрез подвижна секция, сформирани за хората с трайни увреждания.

Предстои утре да бъде обсъдено как ще гласуват хората, които пък са поставени под карантина в населено място, където няма да има подвижна секция.