Все още не мога да кажа какви ще са обезщетенията, но най-вероятно те ще са над 2 млн. лв. Това обяви пред БНТ зам.- изпълнителен директор на БАБХ Цвятко Александров.

По думите му животните се обезщетяват на пазарната цена, като има и съфинансиране от Европейският съюз.

По отношение на умъртвяването на животните в свинефермата в Николово и използването на пожарникарска пяна, той поясни, че процедурата се извършва по хуманен начин и само чрез този метод ще се случат нещата за ограничаване на заразата.

Зам.-председателят на БАБХ обясни, че за това умъртвяване се използва въглероден диоксид.

За това дали ще има обезщетения за малките стопанства Александров подчерта, че за това трябва да има законово основание.

По отношение на поскъпването на свинското месо Александър Илиев,представител на асоциацията на индустриалните свиневъди, заяви, че предвид разпространението на африканската чума, има тенденция и цената на свинското месо да продължи да се увеличава.

Страховете на бранша са много големи, тъй като болестта е много коварна и динамична и може да проникне дори и в един добре защитен комплекс, отбеляза Илиев.

По думите му те са абсолютно убедени в компетенциите на БАБХ, но са категорични, че държавата трябва да се намеси в справянето с проблема чрез армията и жандармерията, както и допълнителен финансов ресурс.

Държавата трябва да действа в условия на сериозна кризисна ситуация, допълни още Илиев.

Припомняме, че вчера от БАБХ поясниха в позиция до медиите, че при евтанизирането на животните се спазват всички правила. 

И вчера  продължи евтаназирането на животните в свинекомплекса в село Николово, Русенско, където бе установено наличие на африканска чума.

На 20 юли стана ясно, че африканската чума е поразила индустриална свинеферма в Русенско. Преди това от БАБХ съобщиха, че се забранява свинското месо на всички фермерски пазари. До този момент огнищата на чума по свинете у нас бяха 16.

На 16 юли свиневъди обявиха, че са необходими железни мерки и военно положение заради разпространението на заразата.